Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Nyheter och pressmeddelanden

Filtrera listan genom att klicka på önskad nyhetsform.

Uppgradera dörren!

Dags att uppgradera dörren! När det gäller dörrbytet finns det många möjligheter, men några element är viktigare än andra: säkerhet, ljudisolering och tålighet, till exempel. Och låt oss inte glömma stilen som ofta spelar en stor roll i dörrvalet. Inspireras av våra dörrtips för att ge de bästa råden till dina kunder och hjälpa dem välja lösningarna som passar deras projekt.

 Silence – den tysta dörren

Vad kan man ställa för krav på en entrédörr i markplan och en loftgångsdörr? Den måste givetvis vara ljudklassad och ha ett bra skydd mot inbrott. Helst ska den också gå att få i valfri kulör. Väljer du dörren Silence från Swedoor så får den allt detta. Plus möjligheten att kombinera med ännu fler egenskaper som extra brand-/rökskydd och utökad säkerhet. Den har dessutom en patenterad konstruktion med tre bakkantssäkrade gångjärn. Optimal för loftgångar, med andra ord.

 

 

Kvarterets läckraste dörrhandtag

För de av dina kunder som vill imponera på sina grannar, så är det här ett bra sätt. Grunda lanserar nu tre nya handtag under varumärket Hvid Interor som kommer att få flera att höja på ögonbrynen. De är alla elegant svarta! Välj mellan trendig, stilren och klassisk form.

 

 

 

Ny dörrstandard från NorDan

Nu har en redan bra ytterdörr blivit ännu bättre. NorDan har genomfört en ny standard på alla sina ytterdörrar i Bor-serien. Den innebär att tjockleken utökas från 59 mm till 69 mm, vilket förstås förbättrar både värme- och ljudisoleringen. Det gör också dörren tyngre, vilket kompenseras med att alla dörrar nu får tre gångjärn, utspridda jämnt längs ryggen för att skapa bättre stabilitet i topp och botten. Dessutom impregneras alla karmar enligt NTR-B. Det skyddar mot röta och förbättrar formstabiliteten ytterligare.

 

Tjuvskrämmaren

 

Med den här lampan ovanför entrén kan inga objudna gäster komma smygande. Den har en ljus- och rörelsedetektor och tänds automatiskt så fort någon närmar sig. LED-lampa med batteridrift för enkelt montage.

 

 

Behöver du ett handtag?

Varför pratas det så mycket om dörrvalet, men så lite om själva handtaget? Det är ju ändå det man tar tag i, flera gånger per dag dessutom. Hvid Interior är ett svenskt varumärke med ett ovanligt stort utbud av dörrhandtag formgivna just för våra skandinaviska hem. I deras sortiment av handtag för både inomhus som utomhus, så finns något för alla smaker och stilar. Några av handtagen har en ovanligt enkel monteringsteknik utan skruvar. Det är lika enkelt som det låter – Easy Click.

 

Läs mer

Mindre pappersarbete – mer snickarjobb

Om man kunde minska risken för missförstånd och felbeställningar för fönster, så skulle vi alla vinna mycket på det. För dig som snickare skulle det innebära ännu fler och mer lönsamma fönsterjobb. Svenska Fönster är en tillverkare som gjort något åt detta genom att utveckla snickarappen Fönstra tillsammans med bygghandeln och fönstersnickare. Tanken är att du ska kunna få korrekta offerter snabbare från din bygghandlare. 

En av dem som varit med och tagit fram den nya appen är Bengt Johansson, egenföretagare och snickare sedan 35 år tillbaka. 

"Till villor och enstaka lägenheter kommer det här att fungera jättebra. Vi småföretagare drunknar i pappersarbete. Ibland får jag sitta mer på kontoret än vara ute och snickra, och så tycker jag inte att det ska vara."

 

Bengt fortsätter med att beskriva hur det har gått till när han beställt fönster tidigare. 

"Man har varit hos en kund och skrivit ned deras önskemål om fönster, persienner och allt möjligt på ett papper, som man sedan lämnar till bygghandlaren och de skriver in det i systemet. Ju fler led, desto större är risken att det blir fel. Dessutom tar det tid."

 

Fönstra finns nu att ladda ned och den kopplas direkt till din lokala bygghandlare. Du skriver in dina fönsterönskemål i din smartphone eller surfplatta, kompletterar med annat material, tid och ROT-avdrag. Fönstra och bygghandlaren svarar med en automatisk eller personlig offert. Oavsett vilket alternativ som har valts, så kommer det nu att gå mycket fortare att få sin offert och sedan lägga order. Risken för fel minimeras och pappersarbetet för dig minskar. Fönstra kommer från Svenska Fönster som tillverkar SP Fönster och Traryd Fönster.

Läs mer

Mindre pappersarbete – mer snickarjobb

Flytta ut i trädgården

Sommaren är äntligen här och med det vill man flytta ut och njuta av de långa, härliga sommarkvällarna. Med det nylanserade uteköket JABO Horizon blir det lättare att laga mat ute och skapa en snygg helhet. För att tillägga det där lilla extra till middagen krävs även smarta ljuslösningar, kika på vår sammanställning. Välkommen ut i trädgården!

Ska vi äta ute ikväll?

Frasen, äta ute ikväll, har fått en helt ny innebörd. Nu lanseras JABO Horizont utekök som lätt skapar en både inspirerande och praktisk plats för sommarens kulinariska eskapader. Ute har man ju allt inom räckhåll: kryddträdgård, grönsaker och grill. Passa på att tipsa dina kunder om hur lätt det är att ta tillvara på möjligheterna som deras trädgård erbjuder. Köket har en 80 cm rostfri bänkskiva och finns i såväl tryckimpregnerat som färdigmålat, i vitt eller svart. Det kan med fördel kompletteras med en matchande skärm för att skapa en snygg helhet.

 

Har du några ljusa idéer?

Många lägger stor möda på sina trädgårdar och uteplatser, men glömmer ofta ljussättningen. Genom att ljussätta trädgården, så kan man ge hela huset ett lyft och skapa en tryggare plats med bättre uppsikt, vilket gör den mindre attraktiv för ovälkomna gäster.  

Med dagens smidiga 12-volts system har du själv möjlighet att skapa vackra och praktiska ljussättningar åt dina kunder, utan att anlita en behörig elektriker. Med Gelias stora utbud av trädgårdsbelysning är det lätt att lysa upp platser och objekt som man vill framhäva, eller gångar.

 

Planera ljussättningen

Börja med att gå igenom vilka platser och objekt din kund vill framhäva och välj sedan lämplig belysning. Ljussätt gångvägar och terrasser med ljuspunkter längs sidorna som orienteringsljus. Tänk också på det indirekta ljuset som skapas av riktade ljuskällor mot objekt och fasader. Dammar är särskilt tacksamma att belysa, både med lampor nere i vattnet som lyser uppåt, och armaturer från sidorna som belyser ytan och området runt omkring.

 

Ett bra tips inför installationen är att provbelysa först, för att se om din kund blir nöjd. Sätt ut armaturerna, lägg ut kablarna och invänta mörkret. Är kunden nöjd, så gräver du ned kablar och installerar färdigt.

 

 

”Välj armatur efter önskad effekt, till exempel riktat ljus, större spridning, ljus uppåt, ljus nedåt, starkare ljus eller svagare ljus. På flera armaturer kan man byta ljuskälla om man vill skapa effekter med till exempel ett kallare ljus som kontrast mot varmvitt ljus.”

Läs mer

Flytta ut i trädgården

Skönare uterum

Uterumslösningarna blir bara mer och mer energieffektiva. Senast i raden är svenska Santex med sina värmeisolerade och kvalitetssäkrade system för uterum: vikdörrar, skjutdörrar och tak.

De har inte bara energieffektiva 2- och 3-glasfönster utan också aluminiumprofiler med isolatorer som förhindrar köldbryggor. Det minskar värmeläckaget dramatiskt. Dessutom kan man välja till s k energiglas med en beläggning som får värmen att ”studsa tillbaka” in i rummet och som gör att man behåller värmen längre. Allt för att kunna förlänga utesäsongen ytterligare.

 

Santex sätter P

Numera är Santex alla produkter för uterum P-märkta, vilket säkerställer att alla led från råvara till färdigt uterum uppfyller de höga kvalitetskrav som ställs på bl a vatten-, luft- och vind-täthet. P-märkningen är en trygghet för både dig och dina kunder, och dessutom ett kvitto på att Santex levererar en genomgående hög kvalitet.

 

 

Läs mer

Skönare uterum

Poolinspiration

Är dina kunder sugna att bygga en pool i år? Vi har sammanställt tips på poolinspiration för att hjälpa dig att visa vilka lösningar som passar deras projekt allra bäst. Från poolvägg till däck och bastu, här hittar du de hetaste produkterna för att planera en poolbyggnad denna sommar.

En pool för generationer

En murad pool med gjuten grund blir både stabil och hållbar. Vanligtvis kommer trycket på en murad vägg från utsidan, men när det gäller en poolvägg kommer trycket istället inifrån varför hela konstruktionen behöver hänga ihop. Armeringen måste sträcka sig från plattan och upp i väggarna. Utförs arbetet korrekt med beprövat material kan poolen komma till glädje för ett flertal generationer, vilket givetvis är ett bra säljargument. Ett smidigt och tillförlitligt sätt att mura en pool på, är med Finjas Murblock Fördel. Det är marknadens lättaste block och dessutom både greppvänligt och ihåligt, vilket gör att poolen byggs både snabbt och säkert. 

 

 

 

Cool pool lättare

Inget går upp emot en riktigt stabil och bra pool, och inget sätt är förmodligen enklare och säkrare än att gjuta den med Sundolitt Kub - färdiga block i EPS. Det är ett fantastiskt material för just sådana här ändamål. Väggar av EPS-block är lättarbetade, säkra och isolerar väldigt väl. De är också lika enkla att jobba med, vare sig det ska vara en markplatta, pool eller väggar till ett hus. Sundolitt är en av Europas ledande tillverkare av EPS-isolering för grunder , väggar och tak. Tack vare en ny enkel monteringsanvisning kan du lättare bygga en pool.

 

 

Det idealiska pooldäcket

 

Den som satsat pengar på en fin pool är säkert också intresserad av ett snyggt och exklusivt pooldäck. Varför inte rekommendera ett solitt däck av träkomposit med ett minimum av underhåll. Det behöver aldrig oljas och man slipper synliga skruvskallar. Den mjuka, behagliga ytan är snäll mot fötterna och garanterat fri från flisor. Ett bra exempel på det är gop Woodlon, solida boards av hög kvalitet. De är tåligare än andra och kan läggas med glesare regelavstånd än för hålade boards. Ändå ger det ett stabilt däck med lång hållbarhet. Det finns i två utföranden, med en rillad yta eller en yta med vacker trästruktur. Det finns också i flera naturliga färger. Woodlon Elegance har ett unikt ytskick som kapslar in boarden och gör den extra motståndskraftig mot repor och fukt - idealisk runt poolen med andra ord. Därför erbjuder de också upp till 25 års garanti.

 

Hetare bastubyggen

Att bygga bastu är lite av en konst. Särskilt nu när det blivit så mycket mer komplext med så mycket större möjligheter för inredning, träslag, aggregat, fönster, ventilation, belysning etc. Då kan det vara skönt att ha att göra med någon som verkligen kan det här och som ger dig professionell hjälp och råd. Exacta i Eskilstuna är specialisten just på bastubyggen. De har inte bara ett brett och komplett produktutbud, de kan dessutom hjälpa dig med allt ifrån planeringen till ritningen och tekniken, och faktiskt med hela projekteringen. Utnyttja det nästa gång du får ett bastujobb.

 

Läs mer

Poolinspiration

Miljövänliga träfasader

Intresserad av miljövänliga lösningar till fasaden? Mycket har hänt inom trä- och virkesområdet de senaste åren och det finns nu ett antal nya produkter och material att använda för dig som vill vara lite extra miljömedveten. Nedan kan du läsa om några av de snygga alternativ som finns på marknaden.

Den vackra mirakelpanelen

Det händer fantastiskt mycket inom trä- och virkesområdet just nu. Man forskar fram och utvecklar nya produkter och material med förbättrade egenskaper. Ett bra exempel är OrganoWood®, ett miljöklassat och modifierat panelvirke med egenskaper utöver det vanliga. 

 

Motståndskraft

OrganoWood® är ett naturfärgat virke som blir vackert silvergrått i samklang med naturen. Panelen har hög motståndskraft mot rötangrepp, ett förstklassigt flamskydd och förbättrad formstabilitet. Råmaterialet är nordisk gran som modifierats med den pris-belönta och patenterade OrganoClick®-teknologin för modifiering av biofibrer. Med teknikens hjälp binds kiselämnen med kemiska bindningar till ved-fibrerna och skapar en miljö där rötsvamparna inte trivs. Dessutom är kiselämnena obrännbara, vilket ger virket dess flamskydd. Virket har även djupbehandlats med ett träskydd som minskar risken för ytlig påväxt och ger en yta som med tiden blir vackert silvergrå.

 

Värmebehandlat uppåt väggarna

Nu finns värmebehandlad ask, s k TermoAsk, även som ytterpanel från Moelven. Brädorna är ändspontade så du på ett snyggt sätt skarvar ihop dem löpande. Panelen har ett bra rötskydd, är miljövänlig och vacker. Utan behandling blir TermoAsk vackert grå med tiden, men med olja behåller du den mörkbruna nyansen. TermoAsk finns även att få med andra behandlingar.

Läs mer

Helt rätt från början!

Nu blir det lätt att hitta rätt målad fasadpanel!

Lägre totalkostnader

Allt fler snickare inser att totalekonomin blir så mycket bättre med industriellt målade panelbrädor, trots att de kostar mer i inköp. Man sparar tid både vid projektering och montering. Industriellt målade panelbrädor betyder också ett förbättrat väderskydd vid monteringen, vilket ökar tryggheten och flexibiliteten. Ett problem har dock varit att det inte funnits ett enhetligt system för kvalitetssäkringen av målningen. Men det är numera historia.

 

Svenskt Trä lanserar nu CMP, Certifierad Målad Panel. CMP säkerställer höga krav på såväl panelvirket som färgen, fuktkvoten och målningen. Tillverkningen av certifierade produkter är dessutom väl dokumenterad och spårbar. Virket till CMP-panelbrädor är av högre kvalitet än vanliga utvändiga panelbrädor. Likaså är färgerna testade och godkända av tredje part. De är specialanpassade för utvändig målning och appliceras alltid i exakt rätt mängd. Tack vare de höga kvalitetskraven på CMP-godkända panelbrädor förlängs också underhållsintervallen på träfasaden, vilket givetvis också bidrar till en bättre totalekonomi.

 

Grundmålad eller mellanstruken?

Använder du CMP-godkända panelbrädor, så är du garanterad att den industriella målningen är optimal och gjord på torra, rena ytor. CMP-panelbrädorna är sedan förpackade och skyddade från vädrets makter ända fram till bygghandeln och dig. CMP-panelbrädorna finns idag i två ytbehandlingsklasser, en grundmålad, CMP-G samt en grundmålad och mellanstruken, CMP-GM.

  

Två ytbehandlingsklasser

CMP-godkända panelbrädor märks individuellt för att informera om vilket ytterligare arbete som behöver göras. Varje bräda märks med ytbehandlingsklass, certifikatsnummer och spårbarhetsnummer. 

CMP-G

Grundmålade panelbrädor, skyddar träet mot fukt och säkerställer god vidhäftning för nästa färgskikt. Ska målas färdigt med två skikt täckfärg inom 12 månader.

 

CMP- GM

Grundmålade och mellanstrukna panelbrädor. Täckfärgen skyddar träytan effektivt mot vädret och mögel- och algpåväxt. Ska slutstrykas med täckfärg en gång inom 12 månader.

Läs mer

Helt rätt från början!

Alla vill ha mer glas

Trenden är tydlig. Allt fler kunder vill ha stora anpassade glasade ytor på sina hus, t o m hela gavlar och fasader. Man vill släppa in mer ljus och öppna upp sina rum mot naturen. Det är numera möjligt, tack vare den snabba utvecklingen inom området. 

En av de ledande i den utvecklingen är Elitfönster som idag erbjuder fullständigt skräddarsydda lösningar till den som vill bygga i glas. Bra exempel är deras moderna lyft- och glidskjutdörrar och deras olika glastyper, t ex solskyddsglaset som blockerar värmestrålningen och bidrar till ett behagligt inomhusklimat. De har även glas som blockerar UV-ljuset och inte bleker golv, mattor och soffor.

Flexibel

Flexibel är namnet på Elitfönsters möjligheter att skapa fullständigt unika fönsterlösningar till kunderna: runda, trekantiga, fyrkantiga, stora, små, smala och avlånga. Allt tillverkas dessutom i samma höga kvalitet och med samma fina prestanda som deras övriga fönster; låga u-värden och bra ljudvärden. Man kan också välja glastyp, färg och aluminiumbeklädnad om man vill.

Läs mer

Alla vill ha mer glas

Husets viktigaste del - beställ den rätt

Takstolar är en oerhört kritisk del av husbygget. Det finns ingen anledning att chansa med beställningen genom att t ex anlita en icke-certifierad tillverkare eller att slarva med uppgifterna. Särskilt som de inte ens är särskilt dyra.

Sverige har idag 80-100 takstolstillverkare och av dem är ca 70 certifierade. Om du anlitar en icke-certifierad tillverkare tar du en onödigt stor risk, särskilt med tanke på att det är obligatoriskt med CE-märkta takstolar. CE-märkningen är en garanti för att de klarar den belastning som utlovas. Takstolar måste projekteras och tillverkas på ett fackmannamässigt sätt för att klara takets tyngd. 

 

Lönsamt att beställa

– Trots att det egentligen handlar om en rätt komplex produkt med mycket kunskap bakom, så är beställda takstolar relativt billigt, hävdar Björn Wessman och Fernando Gutiérrez på Varberg Timber. Hur man än räknar, så blir det alltid billigare att beställa än att försöka tillverka dem själv, särskilt med tanke på alla regler som omgärdar tillverkningen. Det är också betydligt mer praktiskt. Sett ur ett byggarperspektiv är ett tätt tak ett av husbyggets allra mest kritiska moment. Det gäller att skapa skydd mot väder och vind så snabbt som möjligt. Därför blir en korrekt leverans av takstolar extra viktig. För att undvika missförstånd och se till att din beställning blir så smidigt som möjligt, så är det fyra steg som du bör tänka på.

 

Woody tipsar

Många av de certifierade tillverkarna hittar du via Svenska Takstolsföreningens hemsida: stak.org

 

Takstolsbeställningen i fyra viktiga steg:

 

1. Framförhållning

Planera in din beställning av takstolar tidigt i processen. Det finns inga standardprodukter som ligger och väntar på lager, utan allt måste projekteras och tillverkas efter beställning och det kräver tid. Dimensionering och konstruktion avgörs från fall till fall. Normalt tar hela tillverkningen 3 - 4 veckor, men det kan bli betydligt längre vid högsäsong.

 

2. Underlag

Om det ska bli rätt från början så krävs ett bra och komplett underlag för projekteringen. Skisser och uppskattningar duger inte. Tillverkarna behöver bygglovsritningarna, inget annat. Det är inte bara för att se måtten, utan även för att få veta vilket typ av tak som ska ligga på och vilken snözon det handlar om. Ett korrekt underlag är det säkraste sättet att skynda på produktionen och leveransen. Lika viktigt är förstås att man också följer ritningen när bygget sätter igång, d v s att bottenplattan inte gjuts på en höft och att väggarna är resta exakt enligt ritningen. Noggrannhet är a och o för ett lyckat resultat.

 

3. Bekräftelse

När beställningen är mottagen får du tillbaka en orderbekräftelse med bland annat mått och antal. Kontrollera att allt stämmer och återbekräfta så snart som möjligt. Är allt rätt så startar produktionen omgående. Observera att minsta lilla ändring efter detta kräver en ny projektering, nya beräkningar och ny produktionsstart. Sånt drar ut på tiden.

 

4. Leverans

Takstolarna levereras ut till bygget med kranbil på överenskommen dag och tid. I nio fall av tio vill byggare också att takstolarna lyfts på plats under monteringen. Det är en liten extra kostnad i sammanhanget, som sparar väldigt mycket arbetstid och ansträngning. För en vanlig villa kräver takstolsresningen kanske ett par timmars arbete för två snickare. Vid leveransen överlämnas också all dokumentation.

Läs mer

Husets viktigaste del - beställ den rätt

Brinner för betong

Varför är betong så hett just nu? Alla verkar vilja ha inredning i betong. En som vet mer om det och faktiskt också bidragit till den starka betongtrenden, är Marcus Fornborn på Svensk Betongdesign.

– Efter att ha varit anställd betongarbetare i tolv år, så startade jag eget för tre år sedan, berättar Marcus. Allt började med att tjejen ville ha en bänkskiva i betong. Det ena ledde till det andra och snart stod jag i farsans garage och gjöt bänk­skivor på kvällar och helger. Med tiden blev det så mycket att jag sa upp mig och startade Svensk Betongdesign.

 

Trendig krog

– Rätt snart fick jag också kontakt med en ung och hungrig arkitekt som i sin tur fått i uppdrag att inreda en trendig lägenhet. Det jobbet ledde sedan till nästa - att inreda en helt ny tuff krog i industriell stil med mycket betong
och stål.

 

Betongtrenden bara växte och vi med den. Plötsligt ville alla ha slipade betong­golv och bänkskivor, handfat och t o m badkar i betong. Det var med andra ord rätt bra timing att starta eget i den här branschen. Nu har vi vuxit till sju man med en egen verkstad på 300 m2.

 

Skitsnygga golv

– Vi har idag en bra blandning av vanliga betongjobb och inredningsdetaljer. Sånt är ju lite roligare. Då får man en chans att träffa slutkunden och höra deras uppskatt­ning. Synliga betonggolv är fortfarande mycket efterfrågat. Vi pigmenterar dem ljust, glättar och polerar dem. Det blir skitsnyggt! Något annat som blir alltmer populär är markbetong, dvs gjutna betong­plattor med struktur och mönster. Det är stort i USA och nu på väg in på den svenska marknaden. Jag har en man som jobbar enbart med det och han har fullt upp.

 

– Många jobb får vi via vår betongleve­rantör, via Woody Bygghandel Orminge Trä och andra byggkontakter, men in­tresset har också spridits via Instagram. Svensk Betongdesign har faktiskt 3800 följare där!

 

Läs mer

Brinner för betong

Sveriges enda svanenmärkta fönster

Det är inte lätt att ta fram fönster som klarar kraven för miljömärkningen Svanen. Produkterna måste minska energiåtgången ordentligt och hålla hög kvalitet. I dag är det bara två fönstervarumärken i Sverige som får bära Svanen – SP Fönster och Traryd Fönster.

SP Fönster och Traryd Fönster tillverkas i Edsbyn, i en av Sveriges mest moderna och miljövänliga fabriker. Här arbetar man för miljön i alla led – från furan i de närliggande skogarna till transporter av färdiga fönster. Den största miljövinsten görs i måleriet där man enbart använder vattenburen färg och impregnering.

 

Läs mer

Sveriges enda svanenmärkta fönster

Trolla bort trallskruven

Hidden Decking System, HDS, innebär att skruven monteras i sidan av trallbrädan med hjälp av ett monteringsverktyg och specialbits. Slutresultatet blir snyggt och rent, inga synliga skruvar, inga flisor och sprickor.

När Andreas Skyttberg, på Skyttberg entreprenad och bygg, hörde talas om ESSVEs nya system för dolt trallmontage, HDS, var han skeptisk. Tidsödande och krångligt, tänkte han, vis av erfarenhet från liknande lösningar. Efter att ha skruvat 160 kvadratmeter kärnfurutrall med den nya skruven är åsikten en annan.

 

 "Fantastiskt fint resultat!"

 

– Det blir ett fantastiskt fint resultat. Me­toden ger fina träslag ännu ett lyft. Skönt att slippa de fula linjerna som skruvskallar annars bildar på stora ytor. Jag föreställde mig att det skulle bli både krångligt och tidsödande, men eftersom vi stod tre snickare på rad med varsitt verktyg fick vi upp ett bra tempo. Jag trodde även att den medföljande bitsen skulle nöta på träet, eftersom skruven skråskruvas. Men det finns ett inbyggt stopp som gör att man varken slirar eller skruvar för långt.

 

Till vilka kunder kommer du nu föreslå HDS?

– Alla vill ju ha en trall idag, vi är nerlusade med jobb. Våra uppdragsgivare bor i allt från lägenheter med små balkonger till villor med stora trädgårdar. Här får vi allt oftare lämna offert på ädla träslag som både ska ge ett lyxigt intryck, och även innebära mindre underhåll.

 

Har du några tips till den som vill testa HDS?

– Köp många verktyg, annars går det långsamt. Och lägg dubbla 45-reglar när du skarvar. Eftersom du skråskruvar blir det snålt att låta två plankor dela på en 45:a. Ändträet spricker och plankan kan vrida sig.

 

Läs mer

Trolla bort trallskruven

Lättare konstruktionsplywood

Moelvens kompletta byggsystem med Vänerply Ergo K20/70, för takhöjderna 2500 och 2700 mm är mycket lätta och enkla att montera ensam. Skivorna finns i tjocklekarna 12 och 15 mm och har en unik fals med låsfunktion. Väggskivorna monteras liggande och kompletteras med två passbitar för optimal montering vid olika takhöjder.

Läs mer

Lättare konstruktionsplywood

Hur många elefanter lyfter du varje dag?

Försök att räkna ut hur mycket du lyfter en dag. Det är inte omöjligt att det slutar på flera ton en tuff dag. Det är klart att det sliter på leder och rygg i längden, och just därför har Arbetsmiljöverket tagit fram restriktioner och rekommendationer om vad man ska tänka på vid tunga lyft. Normalt ska man inte lyfta saker som väger mer än 25 kg. Enstaka tyngre lyft kan man dock göra om materialet kan hållas nära kroppen och arbetsställningen är bra. Annars ska tunga lyft undvikas.

Vid tunga lyft är ländryggen särskilt utsatt, men även övriga delar av kroppen löper risk att skadas. Om lyft kombineras med sneda, böjda eller vridna arbetsställningar är risken för skador stor. Tidspress ökar alltid riskerna, då stress både ökar spänningen i kroppen och risken för slarv.

 

Se var du sätter fötterna

För att minska risken för skador och olyckor, bör du först ta reda på ungefär hur mycket materialet väger. Känner du till vikten, kan du anpassa kraften när du lyfter eller så vet du om du bör ta hjälp. Du måste kunna ta ett stadigt och bra grepp så att materialet inte glider dig ur händerna. Planera också lite framåt och se till att underlaget du ska förflytta dig på är jämt och halkfritt. Givetvis får inte materialet vara så skrymmande att sikten skyms och du inte kan se var du sätter ner fötterna.

 

Slit inte ut dig:

   Lyft helst aldrig mer än 25 kg

   Undvik att lyfta och vrida samtidigt

   Bär inte längre sträckor

   Bär inte i trappor

   Bär inte i mörker

   Använd hjälpmedel

   Kontrollera underlaget innan du bär iväg saker

   Bär inte skrymmande saker som skymmer din sikt

   Hjälps åt att bära större materiel

   Stressa inte

 

 

Hjälpmedel för gipsskivan:

Bärhandtag
Ergonomiskt och praktiskt. Av plast.

Gipsfot
Används för montering. Aluminium.

Gipshiss
För horisontell montering och snedtak. Lyfter upp till 3,4 m. 

Bärhandtag
Stål med gummihandtag.

Gipsben
Håller skivan på plats mot väggen under monteringen.  

 

 

 

 

Hjälpmedel för fönsterlyftet:

Winbag
Luftkudde för steglös injustering. Gör att man kan montera fönstret ensam. Återanvändningsbar.  

Glaslyft
Effektivt och säkert verktyg.

 

 

Läs mer

Hur många elefanter lyfter du varje dag?

Riv försiktigt!

Vi jobbar i en bransch med gott om exempel på produkter och material som var helt fantastiska och revolutionerande när de lanserades, men som tiden nu hunnit ikapp och som idag klassas som farliga, t.ex. färger, fogmassor, isolering, våtrumsskivor, golvplattor, betong mm. Det är sånt som kommer fram när man börjar riva i gamla hus.

Risker, skydd och utbildning

Ofta är det just det man inte ser eller märker som är det farligaste. Därför ska man alltid försäkra sig om vad det är man börjar riva. Vet man inte hur farligt det kan vara, är det bäst att ta hjälp av någon som vet. Arbetsmiljöverket betonar att man ska göra en riskbedömning innan man sätter igång, både för att identifiera riskkällorna och för att reda ut vilken typ av skyddsutrustning man behöver. Det här gäller egentligen alla nya arbeten, men extra försiktig ska man vara vid jobb i brunnar, cilos, gropar, schakt och slutna utrymmen. Arbeten med farliga ämnen kräver särskild utbildning och kunskap och till och med medicinska kontroller. Det gäller vid asbest, kvartsdamm och härdplaster.

 

Rivningshusets farligaste delar: 

 

  Gamla badkar (murbruk)

  Fix och fog

  Elcentraler (asbest och härdplaster)

  Färger

  Isolering kring rör

  Perstorpsplattan

  Asbestcement

  Betongvägg/platta

 

 

Varning för asbest!

Arbeten med material som innehåller just asbest och asbesthaltigt damm ska man inte ge sig på utan tillstånd från Arbetsmiljöverket, speciella skyddsåtgärder och utbildning. Asbest finns inte bara i gamla eternit­plattor (”evighetsskivor”) utan även i skivor och isolering med asbestcement, ofta kring gamla varmvattenrör. Det kan också finnas i äldre kork- och plastgolv, i kakelfix, fogmaterial och skruvpluggsmassa. Härdplaster finns i färger, glasfiber, plaströr, lim mm, ofta även i gamla elektriska komponenter som transformatorer och reläer, och plastimpregneringar som t ex Perstorpsplattor.

 

 

Skydd mot damm

Rivningsarbete betyder ofta mycket damm, särskilt där det är sten, murbruk, tegel och kakel. Det kräver givetvis andningsskydd. Nu finns det massor av olika typer av andningsskydd, alltifrån det enklaste engångsskyddet av papp till den mest effektiva fläktassisterade helmasken som gör luften du andas 1000 ggr renare!

 

Bra och godkända andningsskydd från Skydda:

 

Filterfläkt med visir är ovanligt bekväm tack vare sin låga vikt och anatomiska utformning. Ger en hög skyddsnivå. Sikt­skivan klarar höghastighetspartiklar.

 

Halvmask som skyddar mot luftburna föroreningar som partiklar, mikroorganismer, biokemiska ämnen och gaser/ångor.

 

Filtrerande halvmask med ett innovativt filtermaterial och mycket hög filtreringseffektivitet. Exceptionellt lågt andningsmotstånd.

 

 

Tänk långsiktigt

Valet av skydd avgörs förstås av vilka slags partiklar du utsätts för och hur stor koncentrationen är. Sånt går att mäta, men är lite krångligt. En bra grundregel är att vara lite extra försiktig helt enkelt och tänka långsiktigt. Antingen fortsätter du med dina pappskydd och hoppas på det bästa, eller så byter du till ett riktigt andningsskydd, t ex en smidig halvmask med separat filter. De är inte bara bättre, utan också mycket bekvämare att jobba i. Allra bäst är förstås de fläktassisterade helmaskerna. I dem andas du alltid frisk luft.

 

Läs mer

Riv försiktigt!

Säkert ända upp i nock

Ta dig säkert upp till skorstenen eller takbryggan med de nya flexibla bärläktstegen Kombi från Benders. Stegen har ställbar bredd på 200–345 mm och passar alla Benders takpannor. Monteras enkelt genom att haka byglarna över både takpanna och bärläkt med måtten 25–45 mm. Stegen kan användas på hus med fasadhöjd på upp till 4 meter och till taklutning max 45°.

Läs mer

Säkert ända upp i nock

BOA erbjuder formatanpassade brandskyddsskivor!

Nu kan BOA erbjuda tillkapade Promatect-skivor från standardformat och tjocklekar som finns i lager.

Skivorna tillskärs med hjälp av en tunn vattenstråle. Vattenstrålen har ett tryck av 3200 bar. (En bra högtryckstvätt ligger på ca 120-150 bar.) Vattenskärningen sker helautomatiskt genom att man lägger in formaten i ett program som sedan optimerar och styr skärningen. Skivorna förpackas därefter på engångspallar och skickas till angiven arbetsplats. Kontakta BOA för offert och leveranstid.

Standardformaten som lagerförs är;

PROMATECT H
46014090 10x1250x2500
46014096 12x1250x2500
46014101 15x1250x2500
46014112 20x1250x2500
46014118 25x1250x2500

PROMATECT L
46015826 20x1200x2500
46015827 25x1200x2500
46015828 30x1200x2500
46015830 40x1200x2500

PROMATECT 200

46015963 15x1200x2500
46015965 20x1200x2500
46015966 25x1200x2500

Läs mer

BOA erbjuder formatanpassade brandskyddsskivor!

Säkrare stegar och bockar

Mot bakgrund av antalet fallolyckor tog Skanska initiativet till ett åtgärdsprogram för att minska antalet olyckor.

Vid sina undersökningar visade det sig att många olyckor berodde på felsteg från bockar och stegar, att stegen glidit iväg eller varit trasig. Därför beslutade man att tillsammans med en rad andra etablerade aktörer i branschen ställa upp tydliga krav på just stegar och bockar, som exempelvis plattformsstorlek och fallskydd.

 

Resultatet blev märkningen BRA ARBETSMILJÖVAL som nu etableras på marknaden för att vägleda dem som ska köpa säkra stegar. Wibe Ladders har flera produkter som är klassade som BRA ARBETSMILJÖVAL.

Läs mer

Säkrare stegar och bockar

Ny utbildning för väderskyddsbyggare

Utbildningskrav för att montera byggnadsställningar har nu kompletterats av utbildningskrav även för dem som monterar väderskydd på ställningarna.

Det har nämligen visat sig att det ofta är två olika företag som gör det och att samordningen varit bristfällig. Numera måste man ta hänsyn till de extra laster och påfrestningar det innebär på ställningen när man monterar väderskydd, t.ex. vid kraftig vind. Skydda erbjuder inte bara skyddsutrustning, utan även rådgivning och en lång rad olika utbildningar, bl.a. i fallskydd.

Läs mer

Stentunga trender

Det händer så mycket på stenfronten just nu, både bland marksten och mursten. Genomgående verkar det vara ljusare sten av lite elegantare sort, gärna med ett naturtroget utseende. Här är några av alla nyheter från två av de största stentillverkarna, Benders och S:t Eriks.

Norsk mursten

Från Benders presenteras en vacker och stabil mursten inför 2017. Den heter Norblock och är en norsk mursten som nu äntligen gör entré även på den svenska marknaden. Det är en stadig mur med 10 graders lutning. Den finns i hugget utförande (Dekorativ) och med slät yta (Mini). Båda är svängbara och går att bygga med både inner- och ytterhörn. Norblock passar lika bra i privat som offentlig miljö. Ocala antik (övre bild) heter en klassiskt formad marksten, framställd med modern teknik. Resultatet är lika vackert som funktionellt. Den är skön att gå på, även barfota en het sommardag, men tål också att man parkerar bilen på den. En marksten för alla tillfällen, med andra ord.

 

Norblock, stadig och vacker, med 10° lutning.

  

Två lyxiga plattor

Från S:t Eriks kommer två lyxiga plattor och en smart mursten. Vision heter en exklusiv trädgårdsplatta med en unik färg-beständighet. Den finns både med slät (40 och 60 mm) och strukturerad (40 mm) yta i tre olika färger. Ytterligare en elegant trädgårdsplatta med många möjligheter är Ravel. Den tillverkas i naturvitt och antracitgrått vilket gör det lätt att kombinera med omgivningen och även mot annan marksten, plattor och murar. Finns i tjocklekarna 60 mm och 80 mm.

 

 

Vision tillverkas med en blästrad yta och får då en naturstensliknande yta.

 

Rubin kan byggas upp till 75 cm som fristående mur.

 

Muren som lyfter

Rubin är S:t Eriks nya dubbelsidiga mur med en knäckt naturstensliknande yta. Med den kan du bygga både låga och höga murar, men också vackert svängda murar som lyfter hela trädgården. Rubin kan byggas både som fristående mur och som stödmur. Blocken är ihåliga och fylls med grus eller betong, beroende på önskad höjd.

 

 Ravel har en borstad yta som skapar ett extra spännande mönster när plattorna läggs åt olika håll.

  

Läs mer

Stentunga trender
Nästa >>