Försök att räkna ut hur mycket du lyfter en dag. Det är inte omöjligt att det slutar på flera ton en tuff dag. Det är klart att det sliter på leder och rygg i längden, och just därför har Arbetsmiljöverket tagit fram restriktioner och rekommendationer om vad man ska tänka på vid tunga lyft. Normalt ska man inte lyfta saker som väger mer än 25 kg. Enstaka tyngre lyft kan man dock göra om materialet kan hållas nära kroppen och arbetsställningen är bra. Annars ska tunga lyft undvikas.
Vid tunga lyft är ländryggen särskilt utsatt, men även övriga delar av kroppen löper risk att skadas. Om lyft kombineras med sneda, böjda eller vridna arbetsställningar är risken för skador stor. Tidspress ökar alltid riskerna, då stress både ökar spänningen i kroppen och risken för slarv.
För att minska risken för skador och olyckor, bör du först ta reda på ungefär hur mycket materialet väger. Känner du till vikten, kan du anpassa kraften när du lyfter eller så vet du om du bör ta hjälp. Du måste kunna ta ett stadigt och bra grepp så att materialet inte glider dig ur händerna. Planera också lite framåt och se till att underlaget du ska förflytta dig på är jämt och halkfritt. Givetvis får inte materialet vara så skrymmande att sikten skyms och du inte kan se var du sätter ner fötterna.
Lyft helst aldrig mer än 25 kg
Undvik att lyfta och vrida samtidigt
Bär inte längre sträckor
Bär inte i trappor
Bär inte i mörker
Använd hjälpmedel
Kontrollera underlaget innan du bär iväg saker
Bär inte skrymmande saker som skymmer din sikt
Hjälps åt att bära större materiel
Stressa inte
Bärhandtag
Ergonomiskt och praktiskt. Av plast.
Gipsfot
Används för montering. Aluminium.
Gipshiss
För horisontell montering och snedtak. Lyfter upp till 3,4 m.
Bärhandtag
Stål med gummihandtag.
Gipsben
Håller skivan på plats mot väggen under monteringen.
Winbag
Luftkudde för steglös injustering. Gör att man kan montera fönstret ensam. Återanvändningsbar.
Glaslyft
Effektivt och säkert verktyg.
Sveriges Fria Bygghandlare AB, fd Woody Bygghandel AB, har rötter som går tillbaka till 1940-talet och är därmed ett av Sveriges äldsta företag inom frivillig fackhandel. Idag samlar företaget 36 delägarföretag, med ca 70 anläggningar runt om i Sverige och en gemensam omsättning på över 4 miljarder kronor. Sveriges Fria Bygghandlare AB ägs av fria entreprenörer som fattar sina egna beslut, mitt i den verklighet där de lever och verkar. Samtidigt som de har en stark gemenskap och ett nära samarbete med de andra delägarna, inte minst inom inköp, marknadsföring, försäljning, utbildning och hållbarhet.